ALLES OVER BINGO
Het bingo spel

Bingo is een spel voor meerdere spelers waarbij iedere speler een formulier met getallen heeft die kunnen worden weggestreept wanneer het getal, dat wordt getrokken door de spelleider, ook op dit formulier staat.

Het formulier is meestal een 5×5-kaart met in het midden een lege plek. De spelleider trekt één voor één een bal met een getal erop, waarna de spelers dit getal op hun eigen Bingokaart opzoeken en markeren of doorstrepen. De eerste speler met een kaart waarvan alle getallen genoemd zijn (volle kaart), roept BINGO en wint. Eventueel worden er meerdere rondes gespeeld.

Er is ook een variant waarbij diegene wint die het eerste een horizontale of verticale rij van weggestreepte getallen heeft.

Geschiedenis

Bingo komt van het spel Lotto, dat al sinds 1530 in Italië werd gespeeld. Bingo als naam komt als verbastering van Beano, de naam van het formulier waarop Bingo werd gespeeld in Amerika rond 1920. De naam Beano komt weer van de bonen die werden gebruikt om de nummers af te dekken.

Engelse namen en nummers

In Engeland worden de nummers soms ook omgeroepen als omschrijving. 22 is dan two little ducks/twee kleine eendjes, en 8 one fat lady/een dikke madam. In de officiële bingo halls worden echter ook de getallen omgeroepen, omdat een getal pas kan worden afgestreept als het getal is omgeroepen. De omschrijving is dan als extra.

Bingo kaart

Een bingokaart is een formulier zoals dat gebruikt wordt voor het kansspel Bingo.

Het formulier bevat 5 rijen en 5 kolommen met willekeurige getallen. In het midden van het formulier is geen getal aanwezig. Boven de kolommen staan de letters B I N G O.

de B-kolom bevat 5 getallen uit de reeks 1 t/m 15

de I-kolom bevat 5 getallen uit de reeks 16 t/m 30

de N-kolom bevat 4 getallen uit de reeks 31 t/m 45 en in het midden een leeg veld of logo

de G-kolom bevat 5 getallen uit de reeks 46 t/m 60

de O-kolom bevat 5 getallen uit de reeks 61 t/m 75

Elk getal komt maximaal 1 maal voor op elke kaart. Getallen staan ongesorteerd in elke kolom.

tekst overgenomen van: wikipedia